training

mindfulness based stress reduction

De training Mindfulness Based Stress Reduction draagt bij aan een algemene verhoogde kwaliteit van leven. Het is helpend om stress, piekeren en onrust te verminderen, waarbij je geleerd wordt om op een effectieve manier met stressvolle gebeurtenissen om te gaan. Mindfulness draagt bij in het vergroten van bewustwording en zelfinzicht en het verbeterd de concentratie. Dit leidt weer tot meer ontspanning, een betere nachtrust en goed herstel.

Grondlegger van de MBSR training is Dr. Jon Kabat- Zinn, een Amerikaanse hoogleraar, wetenschapper en docent. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat MBSR helend is voor mensen die kampen met stress, piekeren, (chronische) pijn of een (dreigende) burn-out.

de training is geschikt voor:

De MBSR training is gericht op iedere volwassene die bereid is actief bij te dragen aan het verbeteren van de gezondheid en de kwaliteit van het leven wil vergroten. Er is geen ervaring, speciale kennis of conditie nodig om deel te nemen aan de training. Er wordt geoefend binnen de grenzen van je eigen mogelijkheden.

De MBSR training is GEEN therapie en GEEN gespreksgroep. Het kan wel een goede aanvulling zijn op een therapie waaraan je deelneemt of hebt deelgenomen. Er vindt vooraf aan de training een kennismakingsgesprek plaats. Hierin bespreken we of de MBSR training op dit moment in je leven past of wellicht op een later moment in de toekomst beter passend is.

mindfulness based cognitive therapy

opbouw van de training

Het betreft een 8 weken durende groepstraining met wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Tussen week 6 en 7 is er een oefendag in stilte, waarbij je leert de aandacht te verdiepen.

In de training oefen je met de basisprincipes van mindfulness en maak je kennis met verschillende mindfulness meditatie oefeningen, zoals de lichaamsscan, de zitmeditatie, de loop meditatie en bewegingsoefeningen. Daarnaast worden diverse thema’s behandeld over omgaan met stress, grenzen en communicatie met bijpassende oefeningen. Er is gelegenheid om persoonlijke ervaringen over de beoefening met elkaar te delen. De training leert je te pauzeren en aanwezig te zijn in het huidige moment. In het hier en nu. Daarnaast krijg je inzicht in automatische gedachten en gedragspatronen en leer je een vriendelijke en milde houding naar jezelf en anderen te ontwikkelen.

Om zo veel mogelijk profijt te hebben van de MBSR-Training is het belangrijk dat er dagelijks thuis wordt geoefend. Dit vraagt dagelijks 45-60 minuten van je tijd. Hiervoor krijg je een werkboek met heldere uitleg en audiobestanden die door mij zijn ingesproken mee, zodat je de beoefening thuis kan voortzetten. Op deze manier kan je mindfulness integreren in je dagelijks leven.

praktische informatie

Boek minstens 6 weken van tevoren en ontvang een vroegboekkorting van €45. Meld je hier aan!

Trainster Daniëlle Steentjes

vergoeding vanuit de zorgverzekering

Bij burn-out klachten vergoeden sommige zorgverzekeraars de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training vanuit de aanvullende verzekering. Enkele zorgverzekeraars vragen daarbij om een doorverwijzing van een (huis)arts, maar niet alle verzekeraars stellen die eis. Informeer daarom altijd bij uw eigen zorgverzekeraar of de training (deels) wordt vergoed en onder welke voorwaarden vergoeding mogelijk is.

Er zijn ook verschillende organisaties die een handig overzicht bieden van de voorwaarden en vergoedingen per verzekeraar: ZorgWijzer.nl en Zorgverzekering.info

Andere mogelijkheden voor vergoeding

Vergoeding via de werkgever
Bijna alle werkgevers hebben een budget preventie, een ziekteverzuimbudget en /of een budget persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties een beroep worden gedaan op bedrijfsmaatschappelijk werk.

Via arbodiensten
Werkgevers via arbodiensten benaderen, via bedrijfsartsen en brancheorganisatie (bv. BOA, Arbouw) is een mogelijkheid.

Via UWV
Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een training kan betalen. Hierbij is van belang om goed te motiveren hoe een mindfulnesstraining kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren in een baan.

Via gemeente
Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Wellicht kunt u een beroep doen op WMO-gelden. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR-training voor mantelzorgers.