training - vanaf juni 2023

mindfulness based cognitive therapy

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBC) is een therapeutische training/behandeling die wordt gecombineerd met meditatie technieken, aandachtsoefeningen en cognitieve gedragstherapie. Het is gebaseerd op het beoefenen van mindfulness. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat MBCT het risico op terugval vermindert bij mensen met terugkerende depressie en is het bewezen effectief bij o.a. burn-out, stress, ADHD, angst, eetproblematiek, verslaving, trauma en andere psychische klachten.

MBCT helpt belemmerende patronen van psychisch ongemak en klachten te doorbreken, waarbij nieuwe helpende patronen ontwikkeld worden. Het helpt je om vaardiger met tegenslagen en terugval om te gaan en een stabieler, gezonder en gelukkiger leven ontwikkelen.

MBCT is geschikt als je last hebt van:

Klik op de onderstaande onderwerpen om de effecten van MBCT te lezen, voor wie deze training geschikt is en hoe de training is opgebouwd:

  • De mentale gezondheid en het eigen welbevinden te verbeteren.
  • Emotioneel en mentaal wordt je sterker en krijg je meer grip op jezelf. Zo vergroot jezelf inzicht en ontdek je patronen, waaruit klachten zijn ontstaan die disfunctioneel zijn.
  • Door middel van handvatten en inzichten leer je hoe je dit kan omzetten.
  • Door het beoefenen van diverse mindfulness oefeningen en deze toe te passen in het dagelijks leven ontwikkel je meer aandacht en ontspanning.
  • Je krijgt meer grip over je gedachten, wordt milder naar jezelf toe en komt meer in contact te staan met je lichaam en je gevoelswereld.
  • Lastige gevoelens en emoties leer je beter verdragen.
  • Je ontwikkeld (zelf)compassie, vriendelijkheid en mildheid naar jezelf toe en krijgt meer zelfwaardering.
  • Je ontwikkelt een stabielere en positieve levenshouding t.o.v. tegenslagen.
  • Overtuigingen en emotionele inprenten krijgen de aandacht, waardoor belemmerende patronen doorbroken worden waaruit klachten/ negatieve gevolgen ontstaan.
  • Je komt dieper in contact met jezelf, waardoor je minder nodig hebt en je gelukkiger zal voelen.

MBCT is ontwikkeld voor mensen met terugkerende depressie, maar ook geschikt voor mensen met een andere psychische kwetsbaarheid; burn-out, stress, ADHD/ ADD, paniek, angst, eetproblematiek, verslaving, trauma en andere psychische klachten. Een goed moment om met de MBCT training te beginnen is wanneer je (gedeeltelijk) hersteld bent. Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent en de tijd en ruimte neemt om naast de bijeenkomsten ook thuis te oefenen.

De training wordt particulier aangeboden. Het wordt ook aan specifieke doelgroepen gegeven gericht op GGZ, zo nodig met een aangepast programma. Indien je onder behandeling bent bij een arts, psychiater, klinisch psycholoog, psychotherapeut of gezondheidszorgpsycholoog dan werken wij vanuit Gentle Heart Sense graag samen met de betrokken behandelaar. Zodat je zo goed mogelijk profijt kan hebben van de MBCT training/ behandeling en dit aansluit op de behandeling van de behandelaar.

Het betreft een 8 weken durende groepstraining met wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Daarnaast is er een oefendag in stilte van 6 uur. Tijdens de training worden diverse oefeningen met technieken uit de cognitieve gedragstherapie, mindfulness en verschillende aandachtsoefeningen behandeld

Je leert als het ware kennis te maken met gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties of deze nu prettig, onprettig of neutraal zijn. Je leert een nieuwe relatie te ontwikkelen met gedachten, gevoelens en lichaamsensaties, door aanwezig te zijn bij de ervaring op dat moment en dit toe te staan zonder het te verdringen of erin te verdrinken.Je krijgt meer inzicht in je klachten en je wordt je bewust van negatieve gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Deze leer je te beschouwen als gebeurtenissen die voorbij gaan in plaats van dat het feiten zijn, zonder dit te veroordelen.

Een belangrijk onderdeel van de MBCT is dat je dagelijks thuis oefent. Om zo veel mogelijk profijt te hebben van de training en de effectiviteit hiervan vraagt dit 45 minuten van je tijd per dag. Hiervoor krijg je een werkboek met heldere uitleg en audiobestanden mee, zodat je de oefeningen thuis kunt uitvoeren.

Acceptance and commitment therapy

praktische informatie

Boek minstens 6 weken van tevoren en ontvang een vroegboekkorting van €45. Meld je hier aan!

Trainster Daniëlle Steentjes

vergoeding vanuit de zorgverzekering

Basisverzekering
Mindfulness valt onder de basis GGZ en wordt alleen vergoed door de basisverzekering indien het onderdeel is van een behandeling met betrekking tot recidiverende (terugkerende) depressie. Je hebt een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist.

De zorg moet verleend worden door een gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater. Voor volledige vergoeding kun je naar een gecontracteerde zorgverlener gaan. Het eigen risico is wel van toepassing.

Indien de zorgverlener geen MBCT aanbiedt, mag Gentle Heart Sense in opdracht en samenwerking van de zorgverlener de MBCT training uitvoeren. Bespreek dit met de zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekering
Mogelijk kan mindfulness onder de rubriek biopsychosociale behandeling worden vergoed als een alternatieve arts of therapeut mindfulness inzet tijdens een individueel consult als behandelmethode. Voorwaarde is dat de therapeut aangesloten moet zijn bij een door de verzekeraar erkende beroepsvereniging. Het is verstandig om dit eerst te controleren bij je verzekeraar.

Bij een zorgverzekering met aanvullende dekking heb je bij sommige verzekeraars ook recht op vergoeding van de kosten die een mindfulness-training met zich meebrengt, zoals de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT).

Er zijn verschillende organisaties die een handig overzicht bieden van de voorwaarden en vergoedingen per verzekeraar: ZorgWijzer.nl en Zorgverzekering.info

Andere mogelijkheden voor vergoeding

Vergoeding via de werkgever
Bijna alle werkgevers hebben een budget preventie, een ziekteverzuimbudget en /of een budget persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties een beroep worden gedaan op bedrijfsmaatschappelijk werk.

Via arbodiensten
Werkgevers via arbodiensten benaderen, via bedrijfsartsen en brancheorganisatie (bv. BOA, Arbouw) is een mogelijkheid.

Via UWV
Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een training kan betalen. Hierbij is van belang om goed te motiveren hoe een mindfulnesstraining kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren in een baan.

Via gemeente
Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Wellicht kunt u een beroep doen op WMO-gelden. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR-training voor mantelzorgers.